Na een rondgang bij mensen die in Afrika ondernemen en projecten leiden, hak ik eind 2008 de knoop door en koop een ticket naar het Afrikaanse Gambia. Toeval bestaat niet: het telefoonnummer dat ik had meegekregen blijkt niet van een taxichauffeur te zijn al komt hij mij toch in mijn hotel ophalen. Hij blijkt eigenaar te zijn van twee restaurants en nodigt mij bij hem thuis uit voor een etentje.

Zijn naam is Assan Cole, een jonge horecaondernemer, en we praten uitgebreid over zijn bedrijven en de problemen waar hij tegenaan loopt. Via Assan kom ik met een groep jonge Afrikaanse ondernemers in contact en er ontstaat een idee voor een ondersteuningsprogramma om de bedrijven van deze ondernemers verder te laten ontwikkelen. Een naam hiervoor is gauw gevonden, bedacht door een van de lokale ondernemers: Tesito, vrij vertaald betekent het 'pull your belt on and start working'. www.tesito.nl

Assan Cole is de eerste ondernemer die ik in een uitwisselingsprogramma in 2009 naar Nederland haal. Hij loopt stage bij o.a. McDonald's, La Place en Peeze koffie. Daarna volgen er in de periode 2009-2011 nog vijf ondernemers uit verschillende branches in Gambia en Ghana om in Nederland een business stage te doen. Samen met de EVD organiseren we in 2010 een gecombineerd programma (het Matchmaking Program van de EVD en het Exchange Program van Tesito) voor een pluimveehouder uit Gambia, Jewru Touray van Rue Chicken Ltd.

Tesito bouwt stevige bruggen tussen Nederlandse en Afrikaanse ondernemers. Een sterk MKB betekent meer banen en een beter perspectief voor veel Afrikanen. Zo heeft Assan Cole inmiddels een derde restaurant geopend en is bezig een fastfood concept in de markt te zetten. En heeft Jewru Touray nu ook een uienhandel met Nederland opgezet.

Dit concept, bijdragen aan het MKB in ontwikkelingslanden, smaakt naar meer en ik besluit me vanaf nu helemaal hierop te gaan richten.

www.tesito.nl